lauantai 16. elokuuta 2014

Digitalisaatio tulee. Milloin olemme valmiita?

Image courtesy of Master isolated images at FreeDigitalPhotos.net
Osallistuin eilen (15.8.2014) ICT Saimaa Summit tilaisuuteen Savonlinnassa. Tilaisuudessa oli alan johtavia asiantuntijoita puhumassa mm. digitalisaatiosta, teollisesta internetistä ja avoimesta datasta. Tilaisuus oli todella ajatuksia herättävä ja jäin pohtimaan asiaa erityisesti julkisen sektorin näkökulmasta. 

Tänä vuonna toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin 21 maan  osalta julkisen sektorin, yritysten ja kansalaisten edellytyksiä hyödyntää digitalisaatiota ja sitä miten hyvin näitä edellytyksiä todellisuudessa hyödynnettiin. Suomi sijoittui kokonaistarkastelussa kolmanneksi, mutta tulosten tarkempi tarkastelu osoittaa, että Suomessa edellytykset digitalisaatiolle ovat huippuluokkaa, mutta niitä edellytyksiä ei osata tai haluta vielä hyödyntää. Erityisesti parannettavaa on yrityksillä, mutta myös julkisella sektorilla. Lisätietoa tutkimuksesta löytyy esimerkiksi täältä

Julkisella sektorilla digitalisaatio voisi yksinkertaisimmillaan tarkoittaa esimerkiksi sähköistä ajanvarausta ja asiointia terveyspalveluissa. Kehittämistyötä terveyden- ja sairaanhoidon osalta tehdään koko ajan, mutta tuntuu, että kehitystyötä Suomessa tehdään samaan aikaan usean eri toimijan toimesta. Digitalisaatio on ennen kaikkea tehostamista, joten eikö tässäkin asiassa tulisi ensisijaisesti keskittää resursseja ja kehittämistyötä. Kannattaako pyörä keksiä samaan aikaan useassa paikassa yhtä aikaa? Tällöin kehittämistyön tuloksena saattaa syntyä vain joukko vaillinaisia sovelluksia, jotka eivät toimi yhteen ja palvele tilaajaa tai asiakasta halutulla tavalla. Olisi koko Suomen edun mukaista saattaa sote-palvelut yhden sovellusjoukon alle, jolloin henkilötyön tehokkuus kasvaa merkittävästi. 

Digitalisaatio on ennen kaikkea ajattelutavan muutosta. Tuttujen ja turvallisten toimintatapojen muuttaminen on vaikeaa. Ei haluta oppia enää uutta, pelätään muuttaa ajattelutapaa. Digitalisaatio tulee etenemään suuria harppauksia, kun suuret ikäluokat väistyvät julkisen sektorin johtopaikoilta. Digitalisaation uhkana nähdään omien atk-taitojen riittämättömyys ja tietoturvariskit. Tietoturvariskejä lisää puutteelliset atk-taidot. Tietoturva ei kuitenkaan ole digitalisaation este. Nykyinen hierarkkinen rakenne julkisella sektorilla on kömpelö ja hidas. Digitalisaation avulla myös julkisesta sektorista saadaan ketterä ja vuorovaikutteinen. 

Ajattelutavan muutos lähtee omasta asenteesta ja vaatii jatkuvaa kehittämistä. Omaa ajattelutapaa ei tulisi lukita tietyn aikakauden mukaan, vaan mielen avoimuus helpottaa uuden tiedon omaksumista ja oman ajattelutavan muuttamista. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.