Vaaliteemojani



Kokoan tälle sivulle ajatuksiani Joensuun kuntavaaleja 2021 ajatellen. Sivu täydentyy vaalikevään aikana. 

Vahvistetaan päätöksenteon läpinäkyvyyttä sekä tiede- ja tietopohjaisen politiikan toteuttamista osallistamalla, kuulemalla ja hyödyntämällä alueen asiantuntijoita osana päätöksentekoa ja päätösten valmisteluprosessia.

Kehittyvä kaupunkikeskusta tukee elinvoimaisia ja omapiirteisiä kaupunkimaaseutualueita, kun kehittämistyötä tehdään alueiden omat lähtökohdat ja vahvuudet sekä kehittämistarpeet huomioiden, mutta tasapuolisesti ja paikallisia asukkaita, yrityksiä ja yhdistyksiä toimintaan osallistaen.

Kestävän kehityksen näkökulmien (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen/kulttuurinen kestävyys) huomioiminen yhä vahvemmin osana päätöksentekoa, julkisia hankintoja ja kaupungin toteuttamia peruspalveluita.

Lähiluonnon ja sen monimuotoisuuden tärkeyden ymmärtäminen ja huomioiminen osana päätöksentekoa ja kaupungin toimintaa. Virkistysalueet ja viheralueet tukevat ilmastonmuutokseen sopeutumista, lisäävät viihtyisyyttä, tuottavat ekosysteemipalveluja, mahdollistavat luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja tarjoavat luontokokemuksia kaiken ikäisille kuntalaisille.

Kestävää kuntataloutta toteutetaan investoimalla ja kehittämällä käytettävissä olevat taloudelliset ja henkilöstöresurssit huomioiden. Vaikka kuntatalous tiukkenee koko ajan, ei julkisia investointeja ole järkevää laittaa jäihin kokonaisuudessaan. Julkiset investoinnit toimivat elvyttäjänä haastavassa taloudellisessa tilanteessa esimerkiksi koronaepidemian jälkeisenä aikana, kun investointien suunnittelu toteutetaan huolellisesti ja aluetaloudellinen näkökulma huomioiden. Kaiken kaikkiaan suunnittelun merkitystä ei julkisissa investoinneissa voi korostaa liikaa. Investoinneissa on ensiarvoisen tärkeässä asemassa riittävän ajoissa käynnistetty suunnitteluprosessi, jossa toteutetaan laajaa osallistamista ja haetaan mahdollista ulkopuolista rahoitusta. Toisinaan toimissa tarvitaan ketteryyttä, mutta ketterille kokeiluille on usein löydettävissä ulkopuolista rahoitusta mahdollistamaan sellaisia kehittämistoimenpiteitä, joita ei aikataulullisesti ole talousarviosuunnittelussa pystytty huomioimaan.

Elinvoima, saavutettavuus, työllisyys

  •  Mahdollistetaan monipuoliset julkiset palvelut osana yritystoiminnan kehittämistä: yritysneuvonta, yritysten kehittämis- ja kansainvälistymispalvelut, TKI-toiminta, yrityskiinteistöt, kaavoitus.
  • Photoniscs Center (fotoniikkakeskus) on avain uudenlaiseen yritystoimintaan, joka luo työpaikkoja eri asteille sekä korostaa Joensuun asemaa osana kansallista ja kansainvälistä osaamisklusteria. Fotoniikka on mahdollistava teknologia, jonka hyödyntäminen auttaa myös kansainvälisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, ruuan tuotannon tehostamisessa ja kiertotalousliiketoiminnan kasvattamisessa. Photonics Center tukee tavoitteita elinkeinojen vahvistamisesta, monipuolistamisesta ja korkeaan osaamisen perustuvien yritysten ja työpaikkojen saamisesta Joensuuhun. 
  • Joensuun vahva teknologiateollisuussektori on toiminut jo pitkään edelläkävijänä kiertotalouden ja energiatehokkuuden osalta, joten fotoniikkapanostukset tukevat erinomaisesti myös teknologiateollisuussektorin kehittämistavoitteita.
  • Pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen mahdollistaminen. Usein haasteena innovaatioprosessin kalleus. Tätä voidaan tukea muun muassa korkeakoulujen ja yritysten välisellä TKI-työllä sekä mahdollistamalla uusien tuotteiden markkinoille pääsyn tarjoamalla referenssi- ja pilotointikohteita myös julkisten hankintojen kautta. Teknologiariskiä voidaan kattaa erilaisten kansallisten rahoitusinstrumenttien kautta.
Vetovoima, toimivat peruspalvelut kaikenikäisille, luonnonläheisyys

Pitovoima, työpaikat ja työllisyys, hyvinvointi- ja terveyspalvelut

Sisäilma, terveet tilat asua, työskennellä, opiskella ja harrastaa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.