sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Puheenvuoroni talousarviosta kunnanvaltuustossa 11.12.2014

Vihreä valtuustoryhmä haluaa kiittää viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä hyvästä talousarviovalmistelusta. Talousarvio on selkeä kokonaisuus ja kuvaa hyvin kunnan työntäyteistä ja myös haasteellista tulevaisuutta. Monia talousarvioon liittyviä asioita nostettiin esille jo kuntarakenneselvityksen puheenvuoroissa, joten niitä ei ole tarpeen lähteä toistamaan tässä kohtaa.

Edellisessä kunnanvaltuustossa jätimme valtuutettu Minna Kokkosen kanssa aloitteen kotihoidon kuntalisään liittyen. Pyysimme selvitystä asiaan ennen talousarvion vahvistamista. Valtuutetuille toimitettiin uudet laskelmat asiasta sähköpostilla jo seuraavalla viikolla. Vaikka valtuustoaloitteen käsittelyaikaa onkin vielä jäljellä, olisi tuntunut asianmukaiselta tuoda se valtuuston käsittelyyn tässä vaiheessa, kun aloitetta koskevasta asiasta tehdään päätös.

Kotihoidon kuntalisä on ollut esillä talousarvioiden vahvistamisien yhteydessä useissa kunnissa. Lähialueemme kunnista ainakin parissa kuntalisä on lopetettu kokonaan ja muissa se on säilynyt ennallaan. Vaikka Parikkalassa tukea alennettaisiinkin, olisi se silti kohtuullisella tasolla verrattuna maan keskiarvoon. Miksi meidän ei kuitenkaan tulisi aina tarkastella omaa toimintaamme suhteessa naapurikuntiin tai maan keskiarvoihin? Koska Parikkalan asema on, moniin muihin kuntiin verrattuna hyvin erilainen.

Työssäkäyntialueemme on hyvin laaja ulottuen Etelä-Savoon, Pohjois-Karjalaan ja Imatran seudulle. Uukuniemellä ei ole tarjolla lainkaan päivähoitopaikkoja. Saarella päivähoitoa tarjotaan ryhmiksessä. Ainoat vuorohoitopaikat sijaitsevat Parikkalan keskustaajamassa. Työssäkäynti suhteessa asuinpaikan ja hoitopaikan sijainteihin voivat aiheuttaa logistisen ja ajankäytöllisen ongelman perheissä. Esimerkiksi, jos asuinpaikka sijaitsee Uukuniemellä, lasten hoitopaikka Parikkalan keskustassa ja työpaikka vaikkapa Kiteellä.

Uusien laskelmien mukaan kotihoidon kuntalisän leikkaamisella saavutetaan 26 000 euron säästö vuonna 2015. Talousarviossa on esitetty, että kotihoidossa ja päivähoidossa olevan lapsen päivittäinen hoitokustannus on 75,90 €/päivä. Karkeasti arvioiden voidaan todeta, että kotihoidossa olevan kuntalisää saavan lapsen osuus tuosta on noin 20 €/päivä ja päivähoidossa olevan 50 €/päivä. Tästä voidaan nähdä, että päivähoitomaksut eivät kata päivähoidossa olevan lapsen kustannuksista kuin noin neljäsosan. Mikäli päivähoitopaikat ovat muutenkin täysipainoisesti käytössä, vaikuttaa siltä, että lasten kotihoito on itse asiassa kunnan resursseja ja kustannuksia säästävää toimintaa kuntalisästä ja sen suuruudesta huolimatta. Kun vuoden 2015 talousarvion tulos osoittaa 500 000 euroa alijäämää, tuntuu kotihoidon kuntalisän leikkaaminen perusteettomalta. Olisi eri asia, jos vuoden 2015 tulos tällä leikkauksella saataisiin positiiviseksi.


En kuitenkaan vaadi asiaa äänestettäväksi. Tuleville vuosille ohjenuoraksi kannattaisi kuitenkin ottaa se, että kotihoidon kuntalisän määrä sidotaan tiettyyn tasoon koko valtuustokaudeksi. Tämä auttaa perheitä tulevaisuuden suunnittelussa ja antaa varmuutta kuntalisän jatkuvuudesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.