sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Puheenvuoroni kuntarakenneselvityksestä kunnanvaltuustossa 11.12.2014

Elinvoimaisen ja toimivan kunnan perusedellytys on vahva talous. Kunnan vakaa talous turvaa kunnan tuottamien peruspalveluiden saatavuuden. Parikkalan taloudellinen tilanne on ainakin toistaiseksi kohtalaisen hyvä. Parikkalassa on velkaa suhteessa asukasmäärän keskiarvoon verrattuna vähän. Tulevien vuosien investointipaineet kasvattanevat velkamäärää, mutta syrjäisyyslisän ansioista tämäkään kehitys ei vielä venettä kaada. Parikkalan heikkous taloudellisesta näkökulmasta on huoltosuhteen vinouma sekä veroprosentin alhainen tuotto. Ennusteen mukaan työikäisten määrä alueella entisestään vähenee ja vanhusväestön osuus kasvaa. Kuntarakenneselvityksen perusteella verojen korotuspaine on lähivuosina merkittävästi kasvamassa. Parikkalan osalta uhkana nähdään myös valtionosuuksien suhteellisesti suuri osuus. Tällä hetkellä uudistukset valtionosuuksissa eivät merkittävästi vaikuttaneet Parikkalaan, mutta mitä tapahtuu seuraavan uudistuksen yhteydessä?

Kuntaliitosten yhteydessä pelätään palvelujen menetystä ja niiden karkaamista yhä kauemmas. Pelko ei ole turha. Onhan meillä siitä jo Parikkalassa kokemusta. Mikäli Imatran seudun kunnat yhdistyisivät, heikentyisi päätösten teko ja vaikutusmahdollisuudet meille tärkeimpien peruspalveluiden osalta. Toisaalta sote-uudistuksen myötä tämä osittain jo tapahtuu. Parikkalalle tärkeässä asemassa oleva oma lukio olisi hyvin todennäköisesti lakkautusuhan alla.

Onko meillä mahdollisuutta karsia kustannuksia jatkossa tekemällä laajemmin yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa? Kuntarakenneselvityksen perusteella Etelä-Karjalassa tehdään jo paljon yhdessä. Olemmeko valmiita yhä tiiviimpään yhteistyöhön?

Itsenäisen Parikkalan edellytykset ovat:
  •           Kulujen pysyminen korkeintaan nykyisellä tasolla
  •           Veroprosentin tuoton positiivinen kehitys ja huoltosuhteen normalisoituminen

Veroprosentin tuoton kasvun mahdollistaisi uudet työssä käyvät kuntalaiset tai uudet työpaikat kunnan alueella. Parikkala-Syväoro rajanylityspaikan kansainvälistäminen sekä nykyisten työpaikkojen säilyminen ja uuden yritystoiminnan syntyminen Parikkalaan ovat olleet tässä kehitystyössä avainasemassa. Valitettavasti rajanylityspaikkaan liittyvän selvityksen tulokset eivät ole vielä käytettävissämme tätä päätöstä tehtäessä. Parikkala on alue, joka ei ole minkään kasvukeskuksen imussa. Lappeenrannan kehitys ei säteile meille saakka. Parikkalan elinvoimaisuuden turvaamiseksi kuntamme kehittämisen tulee olla paikallista sekä paikallisista tarpeista ja mahdollisuuksista lähtöisin. Vain siten hyödyt kohdistuvat Parikkalaan.

Kuntarakenneselvittäjien ehdotuksen mukaisen Imatran seudun kaupungin kehitysennuste ei ole merkittävästi parempi kuin Parikkalankaan. Huoltosuhde tulee heikkenemään koko Imatran seutukunnan alueella. Vanhusten hoitokustannukset tulevat alueella entisestään kasvamaan. Myös veroprosentin korotuspaineet ovat merkittäviä kaikissa seutukunnan kunnissa. Työllisyyskehitys Imatran seudulla on ollut heikkoa koko 2000-luvun ajan, vaikka samaan aikaan Lappeenrannan seudulla kehitys on ollut positiivista. Lisäksi Imatran seudun työttömyysaste on keskimääräistä korkeampi. Väestökehityksen ja työikäisten trendit ovat Imatran seudun kunnissa laskevia. Saadaanko Imatran seutukunnan kunnista riittävän elinvoimainen toimija? Kaikkien kuntien osalta ennusmerkit ovat yhtä heikkoja.


Vihreän valtuustoryhmän mielestä Imatran seutukunnan kuntien liitosesityksen tuomat hyödyt eivät ole niin merkittäviä, että Parikkalan kunnan tulisi tässä vaiheessa sitoutua yhdistymiseen. Parikkalan kunnalla on vielä toistaiseksi edellytykset jatkaa itsenäisenä kuntana. Yhteistyötä ja maakunnan rakenteen tiivistämistä muilla tavoin tulee kuitenkin entisestään tehostaa. Mikäli kunnan taloudessa ja toimintaedellytyksissä tapahtuisi dramaattisia muutoksia, tulee meillä olla valmius tehdä päätöksiä kuntaliitoksista nopeallakin aikataululla. Mikäli liitoksia lähivuosina tarvitaan, olisi ne kuitenkin parempi tehdä vielä silloin, kun meillä on olemassa neuvotteluasema palveluiden säilyttämiseksi Parikkalassa. Mikäli kuntajakoselvittäjien sanoin ”kaadumme kaupunkien syliin”, ei meillä ole sanan valtaa siitä, millä ehdoilla kuntaliitos toteutetaan. Yksin emme selviä, vaikka itsenäisenä kuntana jatkaisimme. Toivon, että olemme valmiita avoimeen, rakentavaan ja tehokkaaseen yhteistyöhön, jolla parannetaan Parikkalan ja koko maakunnan asemaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.