sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Luonnonvaraisten loukkaantuneiden eläinten hoitamisesta

Olen ollut aktiivinen lintuharrastaja reilut kymmenen vuotta. Minulla on ollut lintujen rengastuslupa vuodesta 2004 alkaen ja olen toiminut aktiivisesti Etelä-Karjalan lintutieteellisessä yhdistyksessä. Tätä kautta päädyin mukaan myös luonnonvaraisten loukkaantuneiden lintujen hoitoon, koska sain ja saan edelleenkin usein yhteydenottoja ihmisiltä, joiden pihapiirissä on havaittu loukkaantunut lintu. Ihminen on tällaisessa tilanteessa ymmärrettävästi neuvoton. Loukkaantuneelle eläimelle halutaan hankkia apua, mutta kun yritetään etsiä tietoa siitä, mihin yhteyttä tulisi ottaa, ei sitä juurikaan tahdo löytyä.

Lintutieteelliset yhdistykset ja eläinsuojeluyhdistykset ovat siitä hyviä yhteydenottopaikkoja, että niissä usein asiaa selvitetään edelleen. Vapaaehtoisten lisäksi poliisi ja pelastuslaitos ovat myös usein auttaneet ja kiinniottaneet loukkaantuneita lintuja. Kiinniottamisen lisäksi eläin tulisi saada asianmukaiseen hoitoon. Ainakin Parikkalassa ja Imatralla eläinlääkärit ovat mielellään tutkineet ja lääkinneet maksutta myös luonnonvaraisia eläimiä. Loukkaantuneen eläimen hoitoon toimittaminen tästä eteenpäin voi muuttua haasteelliseksi, koska esimerkiksi Parikkalan näkökulmasta lähimmät lintuhoitolat sijaitsevat Heinolassa ja Pyhtäällä. Muiden eläinten osalta Korkeasaaressa. Näiden paikkojen lisäksi on olemassa vapaaehtoisia, jotka huolehtivat loukkaantuneista eläimistä, mutta yhteystietojen löytäminen voi olla vaikeaa, jos ei tiedä mitä etsii. 

Meillä on ollut hoidettavana kymmeniä lintuja sekä oravan- ja siilinpoikasia. Pidän todella vapaaehtoisesta hoitotyöstä, mutta toivoisin, että luonnonvaraisten eläinten hoitoon ohjattaisiin enemmän resursseja, joiden avulla pystyttäisiin perustamaan kattava hoitoverkosto, jolloin loukkaantuneen eläimen hoitoon toimittaminen olisi helppoa ja jokainen loukkaantuneen eläimen löytävä tietäisi, kuinka tilanteessa toimitaan.


Tässä kollaasi lähiaikojen hoidokeistamme: Sinisorsa, tuulihaukka, nuolihaukka, lapinpöllö ja siilinpoikanen, joka sisaruksensa kanssa jäi orvoksi emonsa jäätyä auton alle. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.