tiistai 9. syyskuuta 2014

Mielipidekirjoitukseni Itä-Savossa 8.9.2014

Rehevä järviallas tarjoaa elinympäristön useille lintulajeille

Itä-Savossa 29.8.2014 julkaistiin mielipidekirjoitus Parikkalan Suur-Rautjärven laskusta. Suur-Rautjärven toisen laskun historia kertoo työteliäästä urakasta, joka vei kaikkiaan 11 vuotta. Peltomaata toisella laskulla saatiin lisää noin 660 hehtaaria, joka on nykyisen Parikkalan alueen viljelysalasta seitsemisen prosenttia. Suur-Rautjärvi jakautui kahteen osaan, joita erottaa toisistaan kapea Raikkalansalmi. Kieltämättä vesistöjen laskusta on varmasti ollut haittaa silloiselle ympäristölle, mutta vuosikymmenten kuluessa Suur-Rautjärven pohjoispuolesta on muodostunut luonnon monimuotoisuuden kannalta aarreaitta.

Rehevä järviallas tulvivine rantametsineen on yksi Etelä-Karjalan merkittävimmistä lintualueista. Tietyt alueella pesivät lintulajit ovat niin kutsuttuja sateenvarjolajeja, jotka kertovat elinympäristön laadusta ja lajien runsaudesta. Rantojen pajukko ja leppälehto on merkittävä elinympäristö myös muille lajiryhmille, kuten kovakuoriaisille. Pesimälajien lisäksi alue on muuttolintujen suosiossa: Järvialtaalle kerääntyy keväisin runsaasti sorsalintuja ja syksyisin muun muassa satoja laulujoutsenia. Lisäksi viereiset pellot keräävät kymmeniätuhansia hanhia lepäilemään ja ruokailemaan muuttomatkoillaan.

Nykytietämyksen valossa vastaavanlaiset järvien laskut jäisivät tekemättä, mutta onneksi voimme todeta, että järvien laskun avulla on myös luotu uudenlaista monimuotoisuutta luonnollemme.

Anniina Kontiokorpi
Lintu- ja luontoharrastaja
Eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.